H0 MAKETE IN DIORAME NA TEMO ŽELEZNIC PRI NAS

Oznaka

Diorama "Adria - bilo je nekoč"

Avtor

Rafael Vončina

Dimenzije

60 x 30 cm

Osnova

ekstrudirani polistiren (XPS, Styrodur)

Tehnike in material

kaširan toaletni papir, akrilne, isopropanol in oljne barve/laki, letvice, akrilni kit, barvano v plasteh in "mokro na mokro", cement, naravna prst, statična vlakna, akrilno lepilo, polistirenska preja, žična armatura, žagovina

Opis

Svobodno tolmačenje povsem navadnega poletnega popoldneva sredi 60. let prejšnjega stoletja. Tir na pomolu ne služi več izvirnemu namenu pretovora iz levtov in trabakul na vagone ali v podzemna skladišča (Pula, Trst) in obratno. Varnostnik, g. Peruško, bo posnel nekaj spominskih utrinkov pred upokojitvijo. Ostali bodo le otroci in zaljubljenci ter nekaj batan – dokler ne strohnijo. In občasno kakšen odstavljen vagon.

Oznaka

Diorama "Červar"

Avtor

Rafael Vončina

Dimenzije

60 x 25 cm

Osnova

ekstrudirani polistiren (XPS, Styrodur)

Tehnike in material

lepenka, kaširan papir, redčen akrilni kit, akrilne, isopropanol in oljne barve/laki, rezljan ektrudiran polistiren "papier mâché iz toaletnega papirja, lepila za les in akrilnega kita", statična trava, islandski lišaj, fino mleta pena, zračni čopič (airbrush)

Opis

Červarski viadukt se nahaja na trasi bivše proge Trst–Poreč (Parenzana, 1902-1935), na kilometru 95,25740. Dolg je 39,90m, v tirni krivini 90m, s poligonalnim tlorisom. Premore dva oboka z razponom 12m. Visok je 15m. Ford T (1921) in razbohotena robida nakazujeta pozna 20. leta 20. stoletja. Črni bor ob gradnji ni bil posekan. Samoten se dviga v višino 26m. Ob viaduktu je ponazoritev kraške geologije.

Če želite svojo maketo ali dioramo v merilu H0 na temo železnic pri nas predstaviti na tej strani, nas kontaktirajte.